Hoe monteer je sandwichpanelen?

Het monteren van een sandwichpaneel is geen lastig karwei, alleen moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Op deze  pagina helpen wij je wegwijs met de montage van dak- en wandpanelen. Hoe monteer je sandwichpanelen eigenlijk?

Kluslijst voor het monteren van sandwichpanelen

Voor het op maat maken en bevestigen van sandwichpanelen heb je de onderstaande materialen en gereedschappen nodig. Zorg er altijd wel voor dat je veilig werkt, sta stevig en veilig. Gebruik hiervoor een steiger of hoogwerker, zorg dat er voldaan wordt aan de veiligheidseisen.

  • Sandwichpanelen
  • Paneelschroeven (het liefst RVS)
  • Boormachine met een 5/16 bitje voor de paneelschroeven
  • Eventueel een cirkelzaag met universeel zaagblad (fijne vertanding)

hoe monteer je sandwichpanelen

Hoe monteer je sandwichpanelen op het dak

Sandwichdakpanelen, zoals de Rex Eco dakpanelen, moeten altijd op een hellend dak worden gemonteerd. Deze helling is minimaal 3 graden. De dikte en het type dakpaneel bepaalt de overspanning van de sandwichpanelen. Het is dus verstandig om dit vooraf te bepalen met een overspanningstabel.

Teken van te voren nauwkeurig uit wat de maten van jouw constructie zijn en hoeveel panelen je nodig hebt om het dak te bedekken. Bekijk of meet de afmetingen van jouw panelen en zet deze maten over op de onderconstructie. Zo weet je exact waar de panelen komen te liggen en waar je ze kan bevestigen.

Rechts of links beginnen met monteren

Afhankelijk van de ontschuiming aan de panelen, dus daar waar geen isolatie meer aan een sandwichpaneel zit, begin je rechts of links met monteren. Standaard hebben panelen een rechtse ontschuiming, bij deze panelen werk je dus van rechts naar links.

Welke schroeven gebruiken en hoeveel gebruik je dan?

Ons advies is om RVS schroeven te gaan gebruiken bij het bevestigen van de dakpanelen. Omdat sandwichpanelen weerbestendig zijn, en je zou schroeven gebruiken die dit niet zijn,  kan dit problemen veroorzaken. Denk hierbij aan het roesten waarbij de panelen uiteindelijk ook beschadigd zullen raken. Je kunt twee soorten schroeven gebruiken: schroeven met een boorpunt, hierbij is voorboren overbodig. Of: schroeven zonder boorpunt, hierbij dien je voor te boren om beschadigingen te voorkomen.

Let er bij het boren in de panelen op, dat je het oppervlak niet raakt mer een boorkop. De bovenste coating kan daarbij beschadigen. Om dit te voorkomen kun je wel rubberen afstandhouders gebruiken.

Bij het vastschroeven van de sandwichpanelen gebruik je minimaal 2 schroeven per paneel per gording. Is de belasting hoger dan zul je meer schroeven moeten gebruiken. Het eerste en laatste paneel van het dak én de uiteinden van elk paneel hebben 3 of 4 schroeven nodig. Dus in de onderste en bovenste gording worden meer schroeven geplaatst.

Afwerking van sandwichpanelen met zetwerk

Om het geheel af te werken maak je gebruik van vlakke nokken, windveren en profielvullingen. Hiervan is altijd voldoende op voorraad. Daarnaast zijn deze verschillende afwerkingen ook op maat en kleur  te bestellen.

Montage sandwichpanelen aan de gevel

Sandwichpanelen voor aan de gevel monteer je in bijna alle situaties van beneden naar boven. De schroeven voor de bevestiging worden dan in de bovenrand van de panelen aangebracht. Daarna kan het volgende sandwichpaneel er boven gemonteerd worden. Het is verstandig om maximaal 2 tot 2.5 meter afstand tussen de wandregels te houden voor een optimale bevestiging.

Bij systemen waarbij de sandwichpanelen een onderrand hebben waar de schroeven in geplaatst dienen te worden, monteer je de panelen van boven naar beneden. Een nadeel hiervan is dat je maatvoering lastiger in de hand te houden is. Maar heeft als voordeel dat je reeds geplaatste panelen minder snel beschadigd.

Welke schroeven gebruik je?

Onze sandwichpanelen zijn weerbestendig, en zou je schroeven gebruiken die dit niet zijn,  kan dit problemen veroorzaken. Ons advies is om RVS schroeven te gaan gebruiken bij het bevestigen van de sandwichpanelen. Denk hierbij aan het roesten waarbij de panelen uiteindelijk ook beschadigd zullen raken. Je kunt twee soorten schroeven gebruiken: schroeven met en zonder boorpunt. Bij schroeven met een boorpunt is voorboren overbodig. Bij schroeven zonder boorpunt dien je voor te boren om beschadigingen te voorkomen.

Zorg dat je bij het voorboren het oppervlak niet raakt mer een boorkop. Hierbij kan de bovenste coating beschadigen. Om dit te voorkomen kun je wel rubberen afstandhouders gebruiken.

Naast RVS schroeven voor sandwichpanelen zijn er ook verzinkte schroeven. Het voordeel van deze verzinkte schroeven zit hem in de prijs, ze zijn goedkoper dan RVS schroeven. Verzinkte schroeven zijn voorzien van een beschermende zinklaag. Deze zorgt ervoor dat de schroef bestand is tegen vocht, maar zal eerder oxideren in omgevingen met veel ammoniak in de lucht. Het gebruik van deze schroeven is af te raden bij agrarische panden.

Voor meer informatie over de te gebruiken schroeven verwijzen wij je ook naar: Schroefdirect.nl

Hoeveel schroeven per paneel gebruik je?

Bij het vastschroeven van de sandwichpanelen gebruik je minimaal 2 schroeven per paneel per gording. Is de belasting hoger dan zul je meer schroeven moeten gebruiken. Het eerste en laatste paneel van het dak én de uiteinden van elk paneel hebben 3 of 4 schroeven nodig. Dus in de onderste en bovenste gording worden meer schroeven geplaatst.

Schroef bij wandpanelen net als bij dakpanelen de bovenste en onder regel vast met 3 á 4 schroeven. De tussenregels schroef je vast met 2 schroeven. Mochten de wandpanelen op metselwerk worden geplaatst dan monteer je sandwichpanelen met een lekdorpel en/of een montagehoek.

Montage binnenwand

Er zijn sandwichpanelen verkrijgbaar speciaal voor het maken van binnenwanden. Een binnenwand wordt, net als de gevelpanelen, geplaatst van boven naar beneden. In de meeste gevallen monteer je een u-profiel aan de onderzijde, waarin het paneel vastgezet wordt. Aan de bovenzijde klem je de panelen vast met een L-profiel. Het is verstandig om bij grote overspanningen vanaf +/- 3 meter gebruik te maken van een regels of gordingen. Hierbij geldt hetzelfde schroefadvies als bij gevelpanelen.

Sandwichpanelen zagen

Het op maat maken van een sandwichpaneel is niet ingewikkeld, maar wel een precieze klus. Gebruik daarom hiervoor het juiste gereedschap. Onze voorkeur gaat dan altijd uit naar een cirkelzaag met een fijn getand zaagblad. Hierdoor verbrand de coating niet en zijn er zo min mogelijk beschadigingen om roest te voorkomen.

sandwichpanelen zagen

Om een gat in een paneel te zagen kun je een decoupeerzaag gebruiken. Gebruik nooit een slijptol! Door het hoge toerental verbrand de coating. Dit veroorzaakt beschadigingen die roest kunnen veroorzaken. Verwijder altijd na het zagen staaldeeltjes die vrij komen! Deze kunnen vast gaan zitten in de coating en vervolgens corroderen. Wat de levensduur van de sandwichpanelen kan verkorten.