Waar worden sandwichpanelen voor gebruikt?

Van industrie tot woningbouw, van dak tot gevel, sandwichpanelen zijn dé oplossing voor energiezuinige gebouwen. Ze bieden uitzonderlijke prestaties tegen een lage prijs, met oneindige mogelijkheden voor maatwerk. Waar worden sandwichpanelen voor gebruikt? Lees hier meer over de eindeloze mogelijkheden van dit product en de voordelen hiervan.

Toepassing van sandwichpanelen

Geïsoleerde sandwichpanelen spelen steeds grotere rol, omdat ze een ideaal bouwproduct zijn bij nieuwbouw en renovatie. Sandwichpanelen gebruik je om de muren en daken van gebouwen te bekleden. Daarnaast zijn ze uitermate geschikt als tussenwanden en afwerking aan de binnenzijde van een gebouw.

Sandwichpanelen hebben goede esthetische eigenschappen en worden daarom veel gebruikt voor de bouw van:

 • Kantoorgebouwen
 • Prefab framegebouwen
 • Magazijncomplexen en productieruimtes, loodsen
 • Industriële bouw
 • Landbouw en agrarische bouw, schuren
 • Sportfaciliteiten en recreatie ruimtes
 • Winkels en winkelcentra
 • Koel en vriescellen

Eindeloze mogelijkheden van sandwichpanelen

De mogelijkheden zijn eindeloos! Dit door de architectonische vrijheid die het gebruik van sandwichpanelen met zich mee brengt. Daarnaast is de korte duur van bouwen een groot pluspunt omdat daar veel tijd te winnen is ten opzichte van reguliere bouw. Ook doordat alle bouwconstructies vooraf nauwkeurig ontworpen kunnen worden. Hierdoor de bouwkosten lager zijn en energieprestaties, dus ook de energiekosten tot een minimum zijn te beperken.

Sandwichpanelen voor het dak of voor de wand

Afhankelijk van de toepassing worden sandwichpanelen onderverdeeld in wand- en dakpanelen. Bij de selectie van sandwichpanelen aan de wand zijn de belangrijkste parameters thermische isolatie, sterkte en brandwerende eigenschappen, terwijl voor dakpanelen ook het draagvermogen, overspanning en de lange levensduur van belang zijn. Met sandwichpanelen heb je het juiste element in handen voor dak- en gevelbeplating, binnenwanden en scheidingswanden.

Voordelen van sandwichpanelen

Gebouwen voorzien van sandwichpanelen profiteren van hun lichte gewicht, weerstand tegen weersinvloeden, veiligheid en veelzijdigheid. Daarbij is er voor de binnenruimtes optimale thermische isolatie en/of geluidsisolatie afhankelijk van de gekozen kern.

Wat zijn sandwichpanelen?

Sandwichpanelen worden vervaardigd uit twee lagen van metaal, en een binnenlaag van isolerend materiaal. Afhankelijk van de toepassing variëren ze in materialen – metalen platen of lagen, coatings – en de gebruikte isolatie.
Sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in twee basisvarianten. Elke variant maakt gebruik van een specifieke paneelkern. Elk van deze oplossingen is bedoeld om aan specifieke behoeften te voldoen.

Polyisocyanuraat-kern (PIR) sandwichpanelen
Polyisocyanuraat (PIR) is een veel gebruikt thermische isolatiemateriaal. Na vele jaren marktdominantie door oudere materialen, zoals minerale wol of EPS, worden ze vandaag vervangen door betere,  in de vorm van panelen van hard Polyisocyanuraat (REX 4 Panelen).

Sandwichpanelen met deze kern onderscheiden zich vooral door betere warmte-isolerende eigenschappen. Dat betekent dat dit type materiaal wordt gekozen door projecteigenaren die de totale stookkosten willen verlagen.

Een ander voordeel van het gebruik van dit type paneel is besparen van ruimte in een gebouw. Een betere thermische isolatie van de scheidingswanden vertaalt zich in lagere wanddiktes.

Een ander even belangrijk voordeel is dat onze vaste fabriek (Rex Panels) een hoge kwaliteit gegarandeerd.

Sandwichpanelen met een kern van minerale wol / steenwol
Het tweede type paneel heeft twee voordelen: brandwerendheid en geluidsisolatie-efficiëntie. Een kenmerk van steenwol is hun gedrag bij branden. Geselecteerde panelen vervaardigd door Rex Panels hebben een EI30 t/m EI120-classificatie, wat betekent dat zowel de afdichting als de brandklasse van de scheidingswand t/m 120 minuten behouden blijft. Dit is voldoende tijd voor mensen om het gebouw veilig te verlaten en minimaliseert de potentiële verliezen als gevolg van de brand.

Een ander belangrijk kenmerk is om een ​​scheidingswand te hebben die is ontworpen om de overdracht van overmatig geluid te voorkomen. De beste paneelversies beschikken over goede geluiddempende eigenschappen.

Eigenschappen die sandwichpanelen een voordelige oplossing maken

Naast bovenstaande kern en bijbehorende eigenschappen hebben sandwichpanelen ook andere eigenschappen die ze tot een voordelige oplossing maken, zoals:

 • mechanische weerstand tegen spanningen;
 • installatiegemak;
 • weerstand tegen slijtage en het weer;
 • mogelijkheid tot montage op bestaande daken;
 • veelzijdigheid aan oplossingen: panelen voor gebogen, hellende, platte daken;
 • verschillende afwerkingen voor diversiteit in architectuur.

Offerte voor sandwichpanelen ?

Klik op onderstaande button!

Offerte aanvragen