6 redenen om voor sandwichpanelen te kiezen

In de bouwsector hebben sandwichpanelen de afgelopen decennia bewezen een revolutionaire oplossing te zijn. Dit materiaal is per definitie een zelfdragend onderdeel dat twee gelijktijdige doelen dient: scheidingswanden (dak of muur) en thermische isolatie. Hieronder vertellen we je de 6 redenen om voor sandwichpanelen te kiezen.

De sandwichpanelen verschillen per:

 • lengte (2 tot 18 m);
 • dikte (40 tot 230 mm);
 • kerntype (Minerale wol, polyurethaan);
 • profiel (glad, micro-profiel, gegroefd etc.);
 • beschermende coatings, met panelen die ook worden gebruikt met roestvrijstalen bekleding;
 • bekledingskleuren (zowel buiten als binnen)

Elk paneel bestaat uit meerdere lagen: kern met thermische isolatie, stalen bekleding (uitwendig en inwendig) en coatings die beschermen tegen mechanische schade en corrosie.

Reden 1: TIJD IS GELD

Laten we bijvoorbeeld twee populaire technologieën vergelijken die worden gebruikt in de bouw van magazijnen. In het eerste geval bestaan ​​de buitenwanden uit dubbele bakstenen wanden en in het tweede geval uit sandwichpanelen.

Door het eerste geval te selecteren, moeten we de volgende werken bestellen: wandconstructie, thermische isolatie-installatie en tot slot, externe laagmontage.

Door te kiezen voor sandwichpanelen is het bouwproces veel minder ingewikkeld en dus sneller en vooral goedkoper. Panelen zijn afgewerkte componenten, geschikt voor eenvoudige installatie, bijvoorbeeld tot een staalconstructie.

Gezien de huidige situatie op de markt voor bouwdiensten speelt arbeidstijd een sleutelrol in het kostenoptimalisatieproces. Hoe sneller de constructie is voltooid, hoe minder we uitgeven aan servicekosten voor de bouw, die de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen. Het snelle voltooiingsproces vertaalt zich ook in een eerdere aanvang van de personeelsbezetting.

Nog steeds zijn veel gebouwen, waaronder bijvoorbeeld bedrijfshallen en stallen voorzien van asbest daken. (Agrarische) bedrijven kiezen ter vervanging van deze daken steeds vaker voor de sandwichpanelen van Huisman Qwinpro. Wil je meer weten over het verwijderen van asbest? Klik dan hier voor meer informatie.

Reden 2: TWEE ISOLATIE KERNEN VOOR SPECIFIEKE BEHOEFTEN

Sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in twee basisvarianten. Elke variant maakt gebruik van een specifieke paneelkern. Zo zijn er materialen met kernen van Polyisocyanuraat en minerale wol. Elk van deze oplossingen is bedoeld om aan specifieke behoeften te voldoen.

Polyisocyanuraat-kern (PIR) sandwichpanelen

Polyisocyanuraat is een veel gebruikte thermische isolatiemateriaal op de markt. Na vele jaren marktdominantie door oudere materialen, zoals minerale wol of EPS, worden ze vandaag vervangen door betere equivalenten in de woningbouwmarkt, in de vorm van panelen van hard Polyisocyanuraat (REX 4 Panelen).

Sandwichpanelen met deze kern onderscheiden zich vooral door betere warmte-isolerende eigenschappen. Dat betekent dat dit type materiaal wordt gekozen door projecteigenaren die de totale stookkosten willen verlagen.

Een ander voordeel van het gebruik van dit type paneel is het potentieel om ruimte in het gebouw te besparen. Een betere thermische isolatie van de scheidingswanden vertaalt zich in lagere wanddiktes in vergelijking met andere soorten panelen of metselwerk, terwijl dezelfde thermische isolatieparameters behouden blijven.

Een ander even belangrijk voordeel is dat onze vaste fabriek (Rex Panels) deze Sandwichpaneel REX Dak 4 produceren en een hoge kwaliteit gegarandeerd. De bovenplaat is verkrijgbaar in 2 coatings: 25µ polyester of 200µ plastisol.

Sandwichpanelen met een kern van minerale wol / steenwol

Het tweede type paneel heeft twee voordelen: brandwerendheid en geluidsisolatie-efficiëntie. Een kenmerk van steenwol is hun gedrag bij branden. Geselecteerde panelen vervaardigd door Rex Panels hebben een EI30 t/m EI120-classificatie, wat betekent dat zowel de afdichting als de brandklasse van de scheidingswand t/m 120 minuten behouden blijft. Dit is voldoende tijd voor mensen om het gebouw veilig te verlaten en minimaliseert de potentiële verliezen als gevolg van de brand.

Een ander belangrijk kenmerk is om een ​​scheidingswand te hebben die is ontworpen om de overdracht van overmatig geluid te voorkomen. De beste paneelversies beschikken over goede geluiddempende eigenschappen. Sandwich MW panelen hebben een gewogen geluidsreductie van ong. 30 dB(A) (afhankelijk van dikte, voorbeeld bij 100 mm dikte).

Reden 3: IN DIVERSE RAL-KLEUREN VERKRIJGBAAR

Naast de basisfuncties van industriële constructies komt er steeds meer aandacht voor esthetiek. De uitstraling van onze vestiging, of het nu een magazijn, fabriek, winkel of stal is, bepaalt vaak het vertrouwen in het merk. Dit is de reden waarom het toevoegen van een uniek karakter door de projecteigenaar aan het project zo belangrijk is geworden.

Rex Panels biedt veel interessante oplossingen, met een scala aan profielen, coatingtypes en RAL-kleuren.

Een reeks geselecteerde ontwerpen kan vrij met elkaar worden verbonden, wat spectaculaire resultaten kan opleveren die de aandacht trekken en het type bedrijf benadrukken, of de stijl nu meer klassiek of modern is.

Door het niet-poreuze oppervlak zijn sandwichpanelen snel en eenvoudig te reinigen. Standaard hogedrukreinigers zijn hier perfect voor. De coatingsmaterialen van de panelen zijn volledig bestand tegen de impact van waterstralen, dus regelmatige reiniging zorgt ervoor dat de structuur er jarenlang als nieuw uit blijft zien.

Reden 4: ALLE MATERIALEN VAN ÉÉN FABRIKANT”

De sandwichpanelen van Huisman Qwinpro zijn verkrijgbaar met een volledig assortiment accessoires. Dit zijn onder andere gootstukken (in paneelkleur verkrijgbaar) en allerlei bevestigingsmiddelen om panelen op elke ondergrond (staal, gewapend beton of hout) te kunnen monteren. De projecteigenaar kan ook kiezen uit een breed scala aan afdichtingen en pakkingen om de beste afdichting van de scheidingswanden te garanderen.

Bij het kiezen van sandwichpanelen moet ook rekening worden gehouden met de best mogelijke toegang door licht. Wij hebben bijvoorbeeld lichtdoorlatende golfplaten en trapezium lichtplaten die zorgen voor voldoende daglicht in bijvoorbeeld stallen of loodsen.

Reden 5: VERBEELDING IS DE GRENS

Sandwichpaneelconstructies zijn vrij in te delen. Het materiaal is gemakkelijk te verwerken, zodat gebouwen waar nodig kunnen worden ontworpen met ramen en poorten.

Reden 6: VEELZIJDIGE TOEPASSING

Als je door Europa reist, kun je de honderden constructies gemaakt met sandwichpanelen niet missen. Interessant is dat dit tegenwoordig niet alleen industriële constructies zijn. Residentiële projecten worden steeds populairder en veel ontwerpbureaus creëren zelfs kant-en-klare concepten op basis van dergelijke toepassingen.

Sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in wand– en dakversies, die typerend zijn voor de volgende soorten constructies:

 • Magazijnen en logistieke gebouwen;
 • Productie ruimtes;
 • Koel- en vriescellen;
 • Showrooms;
 • Winkels;
 • Sport- en recreatiefaciliteiten (zwembaden, arena’s en zalen);
 • Schuren, stallen en loodsen.

Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Klik op onderstaande button!

Offerte aanvragen