Nieuw dak: Welke opties zijn er?

Na het verwijderen van asbesthoudende golfplaten of asbestvrije dakbeplating zijn er tal van opties voor de nieuwe dakbedekking. Om je hierbij te adviseren vindt je op deze pagina informatie en advies over de meest gebruikte producten.

Huisman Qwinpro is specialist bij renovatie van:

  • Koeienstallen
  • Jongveestallen
  • Kippenstallen
  • Land & tuinbouw loodsen
  • Paardenstallen
  • Garages
  • Werkplaatsen
  • Veldschuren
  • Industriële gebouwen
  • Woningen

Wel of niet isoleren?

Bij de keuze van nieuwe dakbeplating is de eerste vraag van ons: wel of niet isoleren? Afhankelijk van de functie van het gebouw, de oude dakbeplating die wel of niet isolerend was en de uitstraling die het dak wenst te krijgen kunnen wij jou adviseren in welke mogelijkheden er zijn.

Wel isoleren: Is de huidige dakbedekking isolerend geweest of kies je ervoor het dak te voorzien van isolatie? Dan zijn sandwichpanelen de meest geschikte optie. Deze panelen bestaan uit 3 lagen, een binnen- en buitenplaat met daartussen een isolerende kern.
Niet isoleren: Hoeft het dak niet geïsoleerd te worden of is het al geïsoleerd door middel van isolatieplaten zoals Dupanel? Dan zijn golfplaten of profielplaten een prima en voordelig alternatief. Ook Light Roof golfplaten zijn een optie, deze hebben specifieke toepassingsmogelijkheden.

Sandwichpanelen

Het meest gebruikte product als het gaat om dakrenovatie zijn sandwichpanelen. De voordelen van deze dakbeplating is de isolerende werking, binnen- en buitenzijde is afgewerkt en de sandwichpanelen zijn snel en gemakkelijk te bevestigen. De buitenplaten van de sandwichpanelen zijn voorzien van verschillende profielen en coatings. Hierdoor creëer je altijd de uitstraling die je wilt hebben. Deze dakbeplating is verkrijgbaar in verschillende coatings zoals: 25µ polyester, 200µ plastisol en een Foodsafe of agri coating. De binnenkant van de platen zijn afgewerkt met een staalplaat met eventueel een ammoniak bestendige aluminium folie. Met de juiste coating is een sandwichpaneel dus geschikt voor elke situatie van bedrijfshal, werkplaats tot koeienschuur.

Offerte voor dak renovatie?

Sandwichpanelen in de praktijk

In onderstaande galerij een aantal voorbeelden van onze sandwichpanelen in de praktijk. Zoals je ziet is de meest toegepaste kleur antraciet en zijn de daken mooi afgewerkt met op maat gezette nokken en windveren.

Golfplaten

Golfplaten worden veel gebruikt bij renovatie van stallen en loodsen, vaak in combinatie met asbestsanering. Deze vezel-cement golfplaten worden veel gebruikt omdat ze brandveilig, geluiddempend, veilig, sterk en daarnaast ook een aantrekkelijk prijskaartje hebben. Ze kunnen in combinatie met golf lichtplaten gebruikt worden voor meer daglicht in de stal of loods. Het enige nadeel aan golfplaten, ze zijn niet geïsoleerd. Dit is voor sommige doeleinden geen probleem en kan opgelost worden door gebruik van isolatieplaten of de isolatie die al aanwezig is.

Golfplaten in de praktijk

In onderstaande galerij een aantal voorbeelden van onze golfplaten in de praktijk.

Profielplaten (damwand)

Hoewel het niet veel gebruikt wordt bij dakrenovatie kan het in sommige gevallen het gebruik van profielplaten zeker een goede optie zijn. De niet-geïsoleerde profielplaten voor het dak zijn verkrijgbaar in veelal trapezium profiel, dakpan profiel en golf profiel. Damwandplaten voor het dak hebben als grootste voordeel dat ze zeer scherp geprijsd zijn en het in vergelijking met een golfplaat veel sneller gemonteerd kan worden. Een nadeel van het gebruik van profielplaten op het dak is dat er condensvorming ontstaat, dit is te voorkomen door het te isoleren met isolatieplaten of anti-condensvilt toe te passen bij het plaatsen van de profielplaten.

Profielplaten in de praktijk

In onderstaande galerij een aantal voorbeelden van onze profielplaten in de praktijk.

Dakpanplaten

Dakpanplaten zijn een veel gebruikt product bij renovatie van stallen en loodsen. Door hun authentieke uiterlijk zijn dakpanplaten een uitstekende vervanger voor asbesthoudende beplating. Maar ook bij een nieuw te bouwen schuur is er keuze uit verschillende soorten dakpanplaten voor de afwerking van het dak. Binnen de categorie dakpanplaten heb je keuze uit stalen dakpanplaten met en zonder isolatie. Geïsoleerde dakpanplaten zijn te vergelijken met sandwichpanelen waarbij de buitenplaat is voorzien van dakpanprofiel. Het heeft een PIR isolatie laag en de binnenzijde is afgewerkt in wit. Doordat er bij het plaatsen van deze geïsoleerde dakpanplaten gelijktijdig isolatie en een afgewerkte binnenkant gemonteerd wordt, is er een aanzienlijke besparing te verkrijgen op arbeidsloon én je bespaart daarnaast op de energiekosten!

Light Roof Golfplaten

De lichtdoorlatende golfplaten “Light Roof” worden veelal toegepast op stallen, omdat ze bijdragen aan het welzijn van de dieren. Light Roof golfplaten geven veel daglicht in de stal en houden het schadelijke effect van UV-straling tegen. Daarnaast is een groot voordeel van  Light Roof golfplaten dat ze goed warmtewerend zijn. Light Roof golfplaten zijn in 3 uitvoeringen leverbaar: Light Roof 25, Light Roof 50, Light Roof 100. Bij Light Roof 25 is de licht-opbrengst het meest en de warmte-werendheid het minst. Bij Light Roof 100 is de warmte-werendheid het grootst. Een uitstekend alternatief voor stallen! Deze Light Roof golfplaten kunnen ook in combinatie met dichte golfplaten gemonteerd worden.

EPDM

EPDM is een synthetisch dakrubber wat uit 1 laag bestaat. EPDM staat voor minimaal 40 jaar garantie bij afdichtingen van platte of licht hellende daken, waterkeringen bij kozijnen en funderingen. Daarnaast is dit materiaal uitermate geschikt voor het opnieuw bekleden van zinken dakgoten. Doordat EPDM verlijmt wordt, in tegenstelling tot bitumen die je met hitte aanbrengt, is het zeer veilig werken! Ons dakrubber is eenvoudig te gebruiken en te verwerken en zorgt daarnaast voor een hoogwaardige afdichting en afwerking van een dakproject. Ook zijn onze producten duurzaam en milieuvriendelijk. Binnen ons assortiment EPDM vindt je naast de folie ook de materialen en gereedschappen die je kunt gebruiken voor een snelle en eenvoudige verwerking en afwerking.

Meer informatie over nieuwe dakbeplating?

Wil je meer informatie over dakbeplating of over onze werkwijze van dakrenovatie? Neem dan contact met ons op! Dit kan via het contactformulier, per mail of telefonisch op 0546 – 898 298.