Wat is een sandwichpaneel?

Een sandwichpaneel is een product dat men gebruikt om de muren en daken van gebouwen mee te bekleden. Elk paneel bestaat uit een kern van thermo-isolerend materiaal, dat aan beide zijden is voorzien van plaatstaal. Sandwichpanelen zijn geen constructiematerialen, maar afwerkmaterialen. De structurele krachten worden gedragen door het stalen raamwerk of ander draagframe waaraan of waarop de sandwichpanelen zijn bevestigd.

Soorten sandwichpanelen zijn over het algemeen gegroepeerd op het thermo-isolerende materiaal dat als kern is gebruikt. Sandwichpanelen met kernen van minerale wol en hardschuim (PIR of polyisocyanuraat) zijn allemaal bij ons verkrijgbaar.

De materialen variëren voornamelijk in hun thermische isolatieprestaties, geluidsisolerende eigenschappen, brandgedrag en gewicht.

Waarom zou je sandwichpanelen gebruiken?

Sandwichpanelen worden alom geprezen vanwege een aantal voordelen, voornamelijk gerelateerd aan de kosten. Vergelijkingen tussen frame- of stijlwanden (frames bekleed met sandwichpanelen) en traditionele bouwtechnologieën op basis van metselwerkwanden, onthullen de voordelen van sandwichpanelen op drie belangrijke punten:

 1. Directe kosten
  Het verschil in materiaalkosten en verzendkosten tussen beide bouwprocessen.
 2. Bouwtijd
  Een gebouw op basis van een traditioneel metselproces kan 6 tot 7 maanden in beslag nemen.
  Een gebouw van hetzelfde volume met behulp van stud-scheidingswanden neemt slechts 1 maand in beslag.
  De bouwtijd is bedrijfskritisch. Hoe eerder een productiegebouw of magazijn in gebruik wordt genomen, hoe sneller de investering is terugverdiend.
 3. Bouwprocessen
  In sommige bedrijfstakken kunnen de constructie-eisen van cruciaal belang zijn voor een bouwproject. De constructie van spijkerwanden is een ‘droog proces’, waarbij geen water nodig is voor de constructiematerialen. Bovendien vereist een droog proces enkel de montage van de constructie en de bevestiging van de bekleding (in dit geval de sandwichpanelen) met schroeven.
  Traditionele metselwerkconstructies maken gebruik van ‘natte processen’, waarbij aanzienlijke hoeveelheden water nodig is om de mortel voor metselen, beton voor gieten of pleisterwerk te maken. Sommige industriële sectoren, zoals de houtverwerking of de farmaceutische productie, vereisen een vaste en gecontroleerde relatieve vochtigheid, waardoor natte bouwprocessen uitgesloten zijn.

Wat kosten sandwichpanelen?

De aanschafkosten zijn afhankelijk van de totale productdikte en het thermo-isolerende kernmateriaal. Een ‘budgetoptie’ is het gebruik van B-keuze sandwichpanelen. Voor betere prestaties op lange termijn en kosteneffectiviteit zijn A-keuze panelen met een superieure warmtegeleidingscoëfficiënt echter een betere keuze – zoals PIR-kern sandwichpanelen.

Hoe worden sandwichpanelen op een muur of dak geplaatst?

Sandwichpanelen zijn eenvoudig en snel te plaatsen. Uit praktijkervaring kost het plaatsen van 600 m2 sandwichpanelen voor een bekwaam bouwpersoneel ongeveer 8 uur. De constructiematerialen kunnen door ons op locatie worden geleverd: de levering omvat sandwichpanelen en alle toebehoren voor het bevestigen. Huisman Qwinpro kan alle componenten leveren die nodig zijn om het installatieproces te voltooien.

Hoeveel schroeven heb ik nodig om een ​​sandwichpaneel te bevestigen?
Dit is de meest voorkomende vraag van klanten in de voorbereidingsfase van het project. Een ruwe schatting is 1,5 bevestigingsmiddelen per vierkante meter sandwichpanelen. Het werkelijke aantal, de tussenruimte en de lay-out zijn afhankelijk van de beslissing van de projectontwerper en / of de leverancier van bouwmaterialen.

Elk type sandwichpaneel is geschikt als bekleding voor muren en daken. Afhankelijk van de projectbehoeften kan de bekleding bestaan ​​uit:

 • Sandwichpanelen met kern van minerale wol – steenwol (voor constructies met verbeterde brandwerendheid);
 • PIR-kern sandwichpanelen (wanneer goede thermische isolatieparameters essentieel zijn).

Sandwichpanelen kunnen in alle soorten constructies worden gebruikt. The sky is the limit. Hoewel sandwichpanelen over het algemeen in industriële toepassingen worden gebruikt, gebruiken sommige woningbouwprojecten ook sandwichpanelen.

Gezien de korte installatietijd en de grote dekking van de unit, zijn sandwichpanelen het populairst bij de bouw van:

Sandwichpanelen kunnen worden gecombineerd met andere structurele oplossingen. Een populaire optie is om de panelen te installeren als buitenbekleding voor de buitenmuren van winkelcentra, inclusief sandwich-gelaagde dakconstructies: kokerprofielplaten, thermische isolatie en een waterdicht membraan.