Wat zijn zelfdragende dakplaten?

Over de term zelfdragende dakplaten ontstaat nog wel eens verwarring. Om hier wat meer inzicht in te krijgen gaan we hier in op de betekenis hiervan. Dakplaten zijn in principe nooit zelfdragend, alle vormen van dakplaten hebben gordingen of een dakconstructie nodig om ondersteund te worden. Bij zelfdragende dakplaten werk je het dak in 1x af met een binnenplaat, isolatie en een buitenplaat. Deze buitenplaat kan in het geval van sandwichpanelen verschillende profielen hebben. Ook kan de buitenplaat bestaan uit underlayment/spaanplaat, damp-werende folie en tengellatten. Dit laatste is voor het isoleren van daken waarop dakpannen worden aangebracht.

Sandwichpanelen vallen onder de zelfdragende dakplaten en bestaan dus uit een geprofileerde bovenplaat met dakpan, golfplaat of trapezium profiel. De kern van een sandwichpaneel bestaat uit een PIR of steenwol isolatie. Deze is verkrijgbaar in verschillende diktes met elk een eigen isolatiewaarde. De binnenplaat is gelijk een afwerking voor de binnenkant van een dak en is ook een staalplaat. Sandwichpanelen halen de sterkte uit de opbouw en daarmee kunnen ze grote overspanningen aan. Dus een dakvervangend paneel die sterk genoeg is om met een minimale ondersteuning van gordingen het dak af te werken.

Voordelen van zelfdragende dakplaten

Zelfdragende sandwich dakplaten zijn verkrijgbaar in veel soorten en maten. Deze sandwichpanelen kunnen wij leveren met verschillende profielen zoals dakpan, trapezium en golplaatprofiel. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar met isolatiediktes met elk hun eigen isolatiewaarde. Ook zijn de sandwichpanelen verkrijgbaar in verschillende lengtes, kleuren, coatings en metaal diktes. Er is dus veel keus! Hulp nodig bij het kiezen? Vraag onze verkopers voor advies.

Contact

Alle voordelen op een rijtje:

  • Gemakkelijke montage: Door het lichte gewicht en bij gebruik van zelf borende schroeven zijn de platen snel en makkelijk te monteren. Hiermee bespaar je op arbeidskosten!
  • Isolatie: Zelfdragende dakplaten hebben een isolatie van PIR of steenwol. Hiermee is het isoleren van een gebouw eenvoudig.
    Geluidswerende isolatie: PIR en steenwol weren allebei geluid in meer of minder mate. Steenwol is meer geschikt voor geluidsisolatie maar dit gaat wel ten koste van de thermische isolatie.
    Thermische isolatie: is in de meeste gevallen de belangrijkste vorm van isoleren. Hiermee houd je de warmte binnen en kou buiten. Voor deze vorm van isolatie zijn de PIR sandwichpanelen het meest geschikt.
    Brandveiligheid bij isolatie: Zowel steenwol als PIR isolatie zijn brandveilig en kunnen beide, tot wel één uur brandvertragend werken. Dit is wel afhankelijk van de isolatiedikte.
  • Sterk: Door de profilering en de dikte van de stalen buiten- en binnenplaat van sandwich-dakpanelen zijn ze uitermate geschikt voor een dakconstructie. De enige ondersteuning die ze nodig hebben zijn gordingen en kunnen zo grote overspanningen aan. Deze ‘zelfdragende’ dakplaten zijn uitermate geschikt om te voorzien van zonnepanelen!

Uit voorraad leverbaar

Qwinpro heeft een ruime voorraad zelfdragende sandwichpanelen. Ook hebben wij altijd wel B-keuze (2e keuze) panelen op voorraad.

Nieuwe platen zijn verkrijgbaar in vaste lengtes. Daarnaast kunnen we ook op maat leveren zodat er snel en eenvoudig een nieuw dak gelegd kan worden. Onze B-keuze sandwichpanelen zijn vaak afgekeurd bij de fabriek of retour gekomen als gelegenheidspartij. Bij afkeuring gaat het vaak om kleine beschadigingen zoals krasjes en deuken of een kleurverschil in een plaat. Ook kan een B-keuze plaat/partij komen uit geannuleerde bestellingen. B keuze sandwichpanelen zijn altijd nieuw bij Qwinpro!